Црква СВЕТОГ САВЕ у Великом Јовановцу

Црква светог Саве се налази на самом улазу у село Велики Јовановац , 8 км од Пирота.

Темељ храма је изграђен 1937. године залагањем епископа жичког др. Василија (Костића), који је рођен и одрастао у селу Велики Јовановац. Почетком другог светског рата и окупацијом нашег краја од стране бугарске окупаторске војске стало се са изградњом храма. Сав материјал за изградњу, који су мештани својом муком обезбедили, је пребачен у суседно село Крупац, где је изграђена зграда општине окупаторске власти. На збору мештана Великог Јовановца 2007.године, формиран је одбор за изградњу храма Светог Саве на стогодишњицу од рођења епископа Василија. Изградња је почела следеће године уз благослов Његове Светости Патријарха Иринеја ( тадашњег епископа нишког), помоћу епархија жичке, нишке, бањалучке и дародаваца. После годину дана припреме и непуних пет година изградње, сви грађевински радови на храму су до краја и квалитетно завршени. Главни неимар и архитекта је био покојни Миодраг Нејић- Малајац.

Изградња храма Св.Саве у Великом Јовановцу

Ангажовањем и са средствима свештеника Видачић Душка и Јевтић Драгана уређен је источни травеј. Купљен је полијелеј са пречником 2,2 метра и постављен мозаик пречника 1,6 метарa у позлати ( донација Саве Јовановића). Постављена је савремена ограда са малом и великом капијом, изведено поплочавање око храма, изграђена спомен чесма са клупама и мермерним столом за одмор верника и случајних пролазника. Купљене су црквене реликвије и богослужбена опрема.

Изградња храма Св.Саве у Великом Јовановцу

Одбор захвалност одаје Општини Пирот, мр Владану Васићу, учитељу Сави Јовановићу, Адамовић Младену, Ћирић Радету, Влади и Смиљи Панић, Николи и Јаворки Савић, Видоју и Светлани Јонић, Новици и Вери Стојановић, Зорану и Гордани Ћирић, Загорки Илић и Чаславу Панићу, Велимиру и Невенки Панић, Драгославу и Драгани Вељковић, Велимиру и Новки Величков, Станковић Марији, Срђану и Весни Димитријевић, Бобану Славковићу, Милану и Негици Ђорђевић, Данковић Боривоју и Данијели, Мадић Јовици, Пеђи и Душици, Павловић Гордани, донаторима и житељима села и у расејању, који су подржали изградњу и показали верску приврженост према православној цркви и свом селу.

Црква св.Саве у Великом Јовановцу
на врх